Τα ελληνικά «El classico»

Τα πάντα για τα σήματα ομάδων.Everything about football logos-badges-emblems.

Συντονιστές: Elvenking, mike

Απάντηση
trelamenos
Α Εθνική
Α Εθνική
Δημοσιεύσεις: 336
Εγγραφή: Παρ Σεπ 23, 2005 11:34 pm

Τα ελληνικά «El classico»

Δημοσίευση από trelamenos »

Τα ελληνικά «El classico»
Εκτός από το ντέρμπι των «αιωνίων» μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλα ντέρμπι που ο τοπικός χαρακτήρας τους τα κάνει πολλές φορές να έχουν μεγαλύτερη ένταση ακόμα και από αυτό των «πράσινων» με τους «κόκκινους». Είναι τα παιχνίδια για τα οποία ζουν και... αναπνέουν οι κατοίκοι των ελληνικών νομών. To gazzetta.gr έκανε την καταγραφή των ντέρμπι σε όλη την επικράτεια και σας την παρουσιάζει.


Η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε μετά από αρκετό ψάξιμο και βασιζόμαστε σε γεγονότα και... μαρτυρίες από διάφορους αντιπάλους. Όπως είναι λογικό σε κάθε Νομό μπορεί να υπάρχουν και άλλα ντέρμπι από τα ακόλουθα που για τον καθένα μπορεί να είναι πιο σημαντικά...

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά νομός της Ελλάδας είναι φυσικά αυτός της Αττικής των οποίο τον έχουμε χωρίσει σε τέσσερα κομμάτια (όσες και οι ποδοσφαιρικές ενώσεις του λεκανοπεδίου). Πρόκειται για την Αθήνα, τον Πειραία, την Ανατολική και την Δυτική Αττική αντίστοιχα.

Αθήνα μου πρωτεύουσα...


Η ποδοσφαιρική μάχη του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ αποτελούν το κλασσικό ντέρμπι της πρωτεύουσας και συγκινεί χιλιάδες φιλάθλους τόσο από την Αθήνα όσο και από την επαρχία. Άλλωστε οι δύο ομάδες μόλις λίγα χρόνια μετά την ίδρυση τους κατάφεραν να περάσουν τα στενά σύνορα των Αθηνών και να αποκτήσουν οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αρχικά ο Παναθηναϊκός έπαιζε...μόνος του μπάλα σε επίπεδο πρωταθλητισμού στην Αθήνα μέχρι που δημιουργήθηκε η ΑΕΚ το 1924 και από τότε απέκτησε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο. Υπό την σκιά της Ακρόπολης έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από εκατό αναμετρήσεις μεταξύ των δύο συλλόγων που πάντα προσέλκυαν το ενδιαφέρον των οπαδών. Σε ότι αφορά την προϊστορία των δύο σωματείων από τότε που ξεκίνησε η Α΄Εθνική Κατηγορία, το «τριφύλλι» έχει το προβάδισμα με 42 νίκες έναντι 30 της ΑΕΚ ενώ 31 ματς έχουν αναδειχτεί ισόπαλα. Από την πλευρά τους οι οπαδοί των δύο συλλόγων δεν τρέφουν και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και ουκ ολίγες φορές έχουν μετατρέψει σε πεδία μάχης τόσο τα γήπεδα όσο και τους δρόμους που έχουν συναντηθεί. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στην ίδια πόλη οι φίλοι των δύο ομάδων δεν έχουν «ενωθεί» για κάποιο θέμα ενώ η ίδια έχθρα υπάρχει μεταξύ τους και στα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα που συναντώνται.

Οι ...μάγκες του Πειραιά

Στο μεγάλο λιμάνι της χώρας μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι το ...μεγάλο όνομα ωστόσο οι οπαδοί του Εθνικού κρατάνε ακόμα ψηλά την σημαία τους μέσα στον Πειραιά. Η έχθρα των οπαδών των δύο συλλόγων είναι μεγάλη και παρά το γεγονός ότι οι φίλοι των «κυανόλευκων» έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, τα συναισθήματα τους μόνο φιλικά δεν είναι προς τους «ερυθρόλευκους». Η πρώτη κόντρα των δύο ομάδων χρονολογείται το 1924 όταν διασπάστηκε ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιά και από κει οι αδερφοί Ανδριανοπουλαίοι πήγαν στον Ολυμπιακό ενώ οι υπόλοιποι που έμειναν ίδρυσαν τον Εθνικό. Τα ντέρμπι που γινόντουσαν μέχρι την δεκαετία του 80΄ μεταξύ των δύο συλλόγων συγκέντρωναν το ενδιαφέρον όλης της πόλης. Το γεγονός ότι ο Εθνικός βγήκε εκτός της φυσικής του έδρας, του Σταδίου Καραϊσκάκη αποτέλεσε νέο ..ρήγμα στις σχέσεις των φιλάθλων των δύο συλλόγων. Πλέον οι δύο αντίπαλοι έχουν αρκετά χρόνια να συναντηθούν ωστόσο η κόντρα τους φανερώνεται κάθε φορά στα ματς του πόλο όπου εκεί τον πρώτο λόγο τον έχει ο Εθνικός και στο Παπαστράτειο έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες φορές.


Γέννημα θρέμμα Δυτικής Αττικής...

Καταρχήν διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για το ντέρμπι των ομάδων που ανήκουν στην ΕΠΣΔΑ και όχι στα Δυτικά προάστια. Οι ομάδες λοιπόν που έχουν την μεγαλύτερη κόντρα σε αυτή την περιοχή είναι ο Πανελευσινιακός με τον Μανδραϊκό. Σε ότι αφορά τον Πανελευσινιακό είναι η μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής όπου έχει βγάλει αρκετούς μεγάλους παίκτες ενώ έχει φτάσει μέχρι και τα σαλόνια της Α΄Εθνικής Κατηγορίας. Από την άλλη μεριά ο σύλλογος της Μάνδρας έχει εκμεταλλευτεί την αγωνιστική πτώση του σωματείου από την Ελευσίνα και τους κοντράρει. Φυσικά και οι σχέσεις των φιλάθλων των δύο συλλόγων περιέχουν αρκετή...ένταση.


Στης Ανατολής τα μέρη...

Μπορεί το ποδόσφαιρο της Ανατολικής Αττικής ως ποδοσφαιρική Ένωση να είναι σχετικά πρόσφατο ωστόσο υπάρχουν δύο σύλλογοι οι οποίοι το είχαν αναδείξει πιο πριν. Πρόκειται για τον Αήττητο Σπατών και τον Ολυμπιακό Λαυρίου οι οποίοι αν και δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο εντούτοις αποτελούν τις δύο ισχυρές ομάδες της Ανατολικής Αττικής. «Πράσινοι» και «κόκκινοι» (θυμίζει ντέρμπι Παναθηναϊκού –Ολυμπιακού) δίνουν ομηρικές μάχες όποτε συναντώνται και μια αναμέτρηση τους αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους φιλάθλους των συγκεκριμένων περιοχών.

Στης Λαρίσης το ποτάμι...

Στην Λάρισα η ΑΕΛ είναι η ...επίσημη αγαπημένη όλων των φιλάθλων του Νομού και έτσι δεν έχει κάποιον..εχθρό μέσα στο Νομό της. Ωστόσο υπάρχουν δύο σύλλογοι εντός Νομού που δεν φαίνεται να τα ..βρίσκουν μεταξύ τους. Πρόκειται για τον Τύρναβο και τον Αχιλλέα Φαρσάλων , δύο ομάδες που έχουν καταφέρει να επισκεφτούν τις επαγγελματικές κατηγορίες, όμως όταν συναντώνται μεταξύ τους δεν δείχνουν και πολύ...φιλικές διαθέσεις. Μάλιστα έχουν παρουσιαστεί και φαινόμενα βίας με αποτέλεσμα οι μεν να απειλούν με ...εμπάργκο στο τσίπουρο και οι δε στον χαλβά.


Μέρα-νύχτα στην Χαλκίδα...

Εκτός από την ...ανησυχία που δείχνουν τα νερά του Ευρίπου, «ζωηροί» είναι και οι φίλαθλοι της Χαλκίδας οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Από την μία μεριά υπάρχει ο ΑΟ Χαλκίδας και στον αντίποδα ο Ολυμπιακός Χαλκίδας με το «μίσος» να περνάει από γενιά σε γενιά. Η κόντρα των δύο σωματείων έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 60΄ όπου και οι δύο κατάφεραν να φτάσουν μέχρι την Α΄Εθνική Κατηγορία. Σε εκείνα τα χρόνια αποφασίζεται μια συγχώνευση ομάδων της Ευβοϊκής πρωτεύουσας όπου και δημιούργησαν τον ΑΟΧ με τον Ολυμπιακό όμως να απέχει και να ακολουθεί τον δικό του δρόμο.


Δύο... Καρδίτσες χτυπάνε δυνατά...

Εσωτερικές... διαμάχες υπάρχουν ακόμα και στην Καρδίτσα όπου τα ..χνώτα της Αναγέννησης και του ΑΟΚ δεν φαίνεται να ταιριάζουν. Η Αναγένηση εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των 32.000 περίπου κατοίκων της Θεσσαλικής πόλης ωστόσο και ο ΑΟΚ έχει το ....μερίδιο του με τους οπαδούς μάλιστα των «κυανόλευκων» να είναι ...ορκισμένοι. Βέβαια οι επιτυχίες των «κιτρινόμαυρων» τα τελευταία χρόνια έχει εξασθενήσει αυτή την κόντρα με αποτέλεσμα φίλοι του ΑΟΚ να δίνουν πλέον το παρών στους αγώνες της Αναγέννησης.


Γιαννιώτικο... ντέρμπι

Στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα η καθολική αποδοχή του ΠΑΣ Γιάννινα περιορίζει τα ντέρμπι και τις κόντρες σε τοπικό επίπεδο. Η ΑΕ Γιάννενα δεν μπορεί να θεωρηθεί...εχθρός του ΠΑΣ και κατά συνέπεια τα βλέμματα όλων στρέφονται στην κόντρα της Ανατολής με την Θύελλα Κατσικά. Η μικρή απόσταση μεταξύ των δύο χωριών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ...νεολαίοι των δύο περιοχών κλοτσάνε καλά το ...τόπι, έχει δημιουργήσει μια μια γερή κόντρα που ελκύει το ενδιαφέρον αρκετών ποδοσφαιρόφιλων του Νομού.


Τσακώνονται... οι «ιππότες»

Στο «σμαραγδένιο» νησί η ποδοσφαιρική κόντρα είναι μεγάλη και ο Διαγόρας με την Ρόδο δεν φαίνεται να ...χωράνε στο ίδιο μέρος. Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι έντονη εδώ και χρόνια και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν συναντώνται οι δύο ομάδες τα πνεύματα μόνο...ήρεμα δεν είναι. «Πράσινοι« και κυανέρυθροι» κάθονται σε διαφορετικές κερκίδες στο Εθνικό Στάδιο της Ρόδου και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη συμπαθεια. Ο Διαγόρας είναι η ιστορική ομάδας του νησιού καθώς έχει ιδρυθεί το 1905 ενώ τα «ελάφια» γεννήθηκαν το 1968 και αμφότερες οι δύο ομάδες έχουν καταφέρει να αγωνιστούν μέχει την Α΄Εθνική. Το 1994 τα δύο σωματεία παντρεύτηκαν» δημιουργώντας την Ένωση Ρόδου Διαγόρα όμως η συμβίωση κράτησε μόλις τέσσερα χρόνια.

Στης Σαλονίκης τον Βαρδάρη...


Το ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη είναι το ματς στους ρυθμούς του οποίου κινείται όλη η πόλη ανεξάρτητα σε ποιο ομαδικό άθλημα πραγματοποιείται. Οι μονομαχίες των «κιτρινόμαυρων» με τους «ασπρόμαυρους» είναι γνωστές και εκτός συνόρων αφού ουκ ολίγες φορές έχουν ξεφύγει από τα επιτρεπτά ...όρια. Από τις αρχές του αιώνα η ..συνύπαρξη των δύο ομάδων στην ίδια πόλη δεν ήταν αρμονική με αποτέλεσμα η νύμφη του Θερμαϊκού να χωριστεί στα δύο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στην...λύπη του ενός, γίνεται πανηγύρι στο αντίπαλο στρατόπεδο. Τούμπα, Χαριλάου, Αλεξάνδρειο έχουν γνωρίσει μεγάλες στιγμές και κυριολεκτικά έχουν «βουλιάξει» από τους οπαδούς των δύο ομάδων. Η μάχη για την ανάδειξη του ...αφεντικού της πόλης είναι αιώνια και καθημερινή σε όλους τους χώρους της Θεσσαλονίκης.

Βέροια εναντίον Νάουσας


Ο νομός Ημαθίας έχει πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία τόσο σε παίκτες όσο και σε ομάδες και οι δύο κυριότεροι εκπρόσωποι είναι η Βέροια με τη Νάουσα. Η πρώτη βέβαια είναι η παραδοσιακή δύναμη του Νομού και ο χαρακτηρισμός «Βασίλισσα του Βορρά» μόνο τυχαίος δεν είναι. Στον αντίποδα η Νάουσα έκανε μια εκπληκτική πορεία στα μέσα της δεκαετίας του 90΄ απέκτησε το δικό της κοινό και παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες δεν είχαν συνέχεια, έμεινε η ...αύρα της. Οι κάτοικοι της Νάουσας πλέον έχουν τον δικό τους εκπρόσωπο και δεν συντάσσονται με τους «κυανέρυθρους» τους οποίους και στηρίζει η πλειοψηφία των φιλάθλων του Νομού.



Σουβλάκια και... μπάλα


Η Βοιωτία είναι μια από τις περιοχές όπου οι κάτοικοι της ...μιλάνε στην μπάλα καθώς παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι μικρός, οι επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο είναι μεγάλες. Η μεγαλύτερη ομάδα της περιοχής βέβαια είναι ο Λεβαδειακός που φέτος κατέχει τα ευρωπαϊκά ...πρωτεία (στα περισσότερα πρωταθλήματα) στην κατηγορία της ομάδας με τον μικρότερο πληθυσμό πόλης που παίρνει μέρος στα μεγάλα σαλόνια. Από την άλλη μεριά η Θήβα έχει τον δικό της ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο και αμφότεροι οι δύο σύλλογοι δίνουν ...πνοή στον τόπο από την δεκαετία του 60΄ όπου και ιδρύθηκαν.



Το φιλί που... σκοτώνει


Στο Κιλκίς (φιλί που σκοτώνει για τους... μυημένους ) το ποδόσφαιρο είναι ...ιερή έννοια καθώς εκεί έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα αρκετοί Έλληνες ποδοσφαιριστές. Φυσικά είναι δύσκολο να γίνουν ...υπερβάσεις σε συλλογικό επίπεδο αφού η γειτονική Θεσσαλονίκη...απορροφά άμεσα τα ταλέντα της περιοχής. Παρόλα αυτά ο Κιλκισιακός και το Πολύκαστρο κρατούν ψηλά την ...σημαία στο Νομό και έχουν μεγάλες επιτυχίες αναλογικά με τις συνθήκες.


Δραμινή αντίθεση


Αναμφισβήτητα οι «μαυραετοί» της Δόξας Δράμας έχουν γράψει αρκετές «χρυσές» σελίδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παλαιότερων την δεκαετία του 50΄ ήταν η ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι απο εκείνη την εποχή και μετά ...ξεφύτρωσαν διάφορες Δόξες σε αρκετά μέρη της χώρας. Το 1969 συγχωνεύονται η Ελπίδα και ο Άρης Δράμας δημιουργώντας έτσι μια ακόμα ισχυρή ομάδα εντός του Νομού τον Πανδραμαϊκό.



Το ντέρμπι της Αργολίδας


Η ποδοσφαιρική κόντρα της Αργολίδας μοιάζει αρκετά με αυτή της Αιτωλοακαρνανίας καθώς αμφότεροι οι δύο Νομοί έχουν πρωτεύουσες (για ιστορικούς λόγους) περιοχές οι οποίες είναι μικρότερες από την βασική πόλη του Νομού και οι ομάδες τους δεν φτάνουν τα υψηλά στάνταρ..της μεγάλης πόλης. Στην Αργολίδα ο Πανναυπλιακός έχει δώσει τις δικές του μάχες ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φτάσει τον Παναργειακό. Οι «πράσινοι» έχουν πολύ περισσότερο κόσμο στο πλευρό τους ενώ στις μεταξύ τους μονομαχίες έχουν συντριπτική υπεροχή. Παρόλα αυτά ακόμα και τώρα όταν τύχει να συναντηθούν οι δύο ομάδες δεν λείπει η ένταση.



Τους χωρίζει το... Ρίο και το ποδόσφαιρο


Η Αχαϊα είναι ένας ποδοσφαιρικά ανεπτυγμένος νομός που αν και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε...ύφεση έχει προσφέρει αρκετές ομάδες στις εθνικές κατηγορίες. Από κει και πέρα υπάρχει εσωτερική ...διαμάχη μεταξύ της Παναχαϊκής και του Πναιγιάλειου που εκτός από τα 30 περίπου χιλιόμετρα φαίνεται ότι τους χωρίζουν πολλά περισσότερα στην «στρογγυλή» θεά. Ουκ ολίγες φορές έχουν σημειωθεί επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών και όταν η ...τύχη φέρνει τις δύο ομάδες να αγωνιστούν αντιμέτωπες τότε ο Νομός σηκώνεται στο ...πόδι μαζί με την αστυνομική δύναμη.



Μίσος... στην Τρίπολη


Αυτή την στιγμή ο Αστέρας έχει κάνει γνωστή την Τρίπολη σε όλη την Ελλάδα και κάποιος θα πίστευε ότι τυγχάνει της καθολικής αποδοχή των φιλάθλων της Αρκαδίας...Λάθος! Η ομάδα που έχει ακόμα τους περισσότερους οπαδούς είναι ο ιστορικός Παναρκαδικός και περιμένουν να τον ξαναδούν στις εθνικές κατηγορίες. Φυσικά βλέπουν από κοντά τις προσπάθειες του Αστέρα Τρίπολης (έστω και με ..μισό μάτι) ο οποίος προσπαθεί να γεννήσει μια νέα γενιά οπαδών με τις επιτυχίες του και να τους κρατήσει κοντά του


Η ποδοσφαιρική διαμάχη του Ηρακλείου

Η εντυπωσιακή πορεία του Εργοτέλη τα τελευταία χρόνια που έφερε την ομάδα τους «κιτρινόμαυρους» στα μεγάλα σαλόνια έφερε αναταράξεις στην ποδοσφαιρική ..ισορροπία του Νομού. Συγκεκριμένα ο ΟΦΗ ήταν ο επίσημος..αγαπημένος των φιλάθλων του Ηρακλείου ωστόσο και ο Εργοτέλης πλέον διεκδικεί μερίδιο από αυτό τον κόσμο και έχει δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς. Μπορεί η κατάσταση να μην ...ξεφεύγει σε ότι αφορά το πνεύμα στις εξέδρες ωστόσο η ομάδα που αγωνιζόταν άλλοτε στο «Μαρτινένγκο» δείχνει ότι θέλει να διεκδικήσει τα ...σκύπτρα στο Νομό.



Είναι τρελοί αυτοί οι... Κεφαλλονίτες


Η Κεφαλλονιά είναι γνωστό ότι είναι το νησί των ...αντιθέσεων , η τοπική ιδιοσυγκρασία δεν ...επιτρέπει εύκολα επιτυχίες σε ομαδικό άθλημα (εξαιρείται ο Αίνος στο μπέιζμπολ) και κατά συνέπεια οι φίλαθλοι του νησιού αρκούνται στις τοπικές μονομαχίες για το πρωτάθλημα της ΕΠΣΚΙ. Η κόντρα του Αργοστολίου με το Ληξούρι είναι γνωστή σε όλους τους τομείς ωστόσο στο ποδόσφαιρο την θέση της πρωτεύουσας ...παίρνει ο ΑΟ Διλινάτων. Η ομάδα του «μεγάλου χωριού» διαθέτει τους πιο φανατικούς και πιστούς οπαδούς στο νησί όπου ακολουθούν παντού την ομάδα τους. Η έλευση τους στο Ληξούρι σημαίνει ...συναγερμό στους ..απόγονους του Ανδρέα Λασκαράτου και τα παιχνίδια του Παλληξουριακού με τον ΑΟΔ έχουν ξεχωριστό χρώμα στις κερκίδες. Κρίμα που δεν συμβαίνει το ίδιο και στην έδρα των Διλινάτων καθώς έχει χρόνια να...φανεί οργανωμένη εξέδρα αντιπάλων.....
Υπάρχει και ο... Όλυμπος στην Κέρκυρα


Μπορεί ο ΑΟ Κέρκυρα να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των φιλάθλων του «νησιού» ωστόσο ακόμα υπάρχουν κάποιοι...ανυπότακτοι. Συγκεκριμένα ο Όλυμπος Κέρκυρας έχει το δικό του κοινό και είναι το παλαιότερο σωματείο στο νησί του Ιονίου αφού έχει ιδρυθεί από το 1934. Παλιότερα η κόντρα ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν ακόμα δεν είχε καταφέρει κάποια ομάδα να γίνει γνωστή εκτός των στενών συνόρων του νησιού. Η αρχή γίνεται κάπου στην δεκαετία του 60΄ όταν ο Όλυμπος θα μείνει εκτός από την συγχώνευση που έκαναν τρεις ομάδες για την δημιουργία της Κέρκυρας.


Φοράνε διαφορετικές... γούνες στην Καστοριά

Στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό όταν ακούει Καστοριά η μοναδική ομάδα που του έρχεται στο..νου από την περιοχή είναι η άλλοτε κυπελλούχος Ελλάδας. Εντός του Νομού υπάρχει μια άτυπη κόντρα μεταξύ της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού και θεωρητικά υπάρχει μια μικρή κόντρα μεταξύ του τοπικού Παναργειακού και της Καστοριάς ωστόσο οι συνθήκες δεν επέτρεψαν ποτέ να δοθεί κάποια σοβαρή επίσημη μονομαχία αφού οι δεύτεροι συμμετέχουν συνεχώς στις επαγγελματικές κατηγορίες.


Σπάει την... μονοτονία ο Ορφέας

Ποδοσφαιρική...ηρεμία βασιλεύει εντός του Νομού Καβάλας αφού η ομώνυμη ομάδα είναι το απόλυτο αφεντικό στα..εδάφη της. Μοναδικό ...αλατοπίπερο αποτελούν οι εκάστοτε αναμετρήσεις με τον αξιόμαχο Ορφέα Ελευθερούπολης ο οποίος στο παρελθόν είχε συμμετοχές στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ορφέας είναι το πιο ιστορικό σωματείο του Νομού και αποτελούν τον μοναδικό αντίπαλο ...πόλο μέσα στο Νομό.


Ο Έβρος... απέναντι

Την δική τους ιδιότυπη κόντρα έχουν και στον Ακριτικό Έβρο όπου Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα λύνουν συχνά τις διαφορές τους στους αθλητικούς χώρους. Σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο υπάρχει η παραδοσιακή μονομαχία μεταξύ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του Ορέστη Ορεστιάδας. Επιπλέον τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναντήσεις στο βόλλευ μεταξύ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας όπου αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.


Δεν είναι... μόνος στην Κομοτηνή

Όσοι πιστεύουν ότι πέραν του Πανθρακικού δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην Κομοτηνή μάλλον είναι γελασμένοι αφού δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της ΑΕ Κομοτηνής. Μάλιστα η ΑΕ ιδρύθηκε περίπου τριάντα χρόνια πριν από τον Πανθρακικό και έχει τον δικό της κόσμο παρά τις επιτυχίες του Πανθρακικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες συγχωνεύτηκαν το 1960 όμως άντεξαν μαζί μόλις δέκα χρόνια και ορισμένοι παλαίμαχοι των «κιτρινόμαυρων» επανίδρυσαν τον σύλλογο.


Αντίπαλος ο κακός της... εαυτός

Η Σκόντα Ξάνθη έχει το...μονοπώλιο μέσα στο Νομό και δεν υπάρχει κάποια ομάδα η οποία να μπορέσει να την κοντράρει. Το βάρος όλων έχει πέσει πάνω στην Σκόντα ώστε να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια και ο πληθυσμός της περιοχές δεν επιτρέπει κάτι άλλο. Η Δόξα Ξάνθης είναι από τις φιλόδοξες ομάδες της περιοχής ωστόσο μέχρι εκεί...


Σερραϊκόν ντέρμπι

Τα πρωτεία στο νομό των Σερρών κατέχει ανέκαθεν ο Πανσερραϊκός και δεν συναντά καμιά ιδιαίτερη δυσκολία στην περιοχή του. Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιχνίδια του Εθνικού Σιδηροκάστρου με τον Βισαλτιακό Νιγρίτας και φυσικά εδώ καθοριστικό ρόλο παίζει ο τοπικός χαρακτήρας των συγκεκριμένων αγώνων.

Δύο ποδοσφαιρικά...μαντίλια στην Καλαμάτα

Αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια η κόντρα μεταξύ της Καλαμάτας και του Μεσσηνιακού στο Νομό Μεσσηνίας και ο βασικός παράγοντας αυτής είναι ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος. Συγκεριμένα ο άλλοτε ισχυρός παράγοντας της «μαύρης θύελλας» πριν λίγα χρόνια ανέλαβε τις τύχες των «πράσινων» όπου και τους οδήγησε από τα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι την Β΄Εθνική, μαζί με τους «ασπρόμαυρους». Από οπαδικής ...πλευράς το συγκεκριμένο ματς δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού ο Μεσσηνιακός δεν αριθμεί πολλούς φιλάθλους και η προσοχή όλων εστιάζεται συνήθως εντός του αγωνιστικού χώρου όταν ...καταφέρνουν να συναντηθούν οι δύο ομάδες.


Θεσπρωτός vs Άρης Πέρδικας


Η ήρεμη ζωή των κατοίκων της Θεσπρωτίας λίγες φορές ...ταράσσεται μέσα στον χρόνο και ένας από τους λόγους αυτούς είναι οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις του Θεσπρωτού με τον Άρη Πέρδικας. Ο πρώτος υπερτερεί του πρώτου σε επιτυχίες ωστόσο ο δεύτερος έχει την θερμή συμπαράσταση των οπαδών του και ευελπιστεί ότι στο μέλλον θα ξεφύγει περισσότερο από τα Ηπειρωτικά σύνορα.


Μεταξύ τους δεν είναι τόσο... φιλικά.

Το Καρπενήσι είναι προορισμός για προετοιμασία αρκετών μεγάλων ελληνικών ομάδων όπου αρκετές φορές δίνουν φιλικά ματς με τοπικές ομάδες της περιοχής. Οι ..συνηθέστεροι αντίπαλοι είναι η Μυρίκη και το Βελούχι οι οποίοι μπορεί να αποτελούν εύκολη λεία για τους «μεγάλους» ωστόσο μεταξύ τους γίνεται πραγματική «μάχη» με.. έπαθλο την πρωτοκαθεδρία στο Νομό Ευρυτανίας.


Κρατάει χρόνια η κόντρα στην Σύρο


Στην Σύρο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρικών ντέρμπι στις κυκλάδες καθώς η πρωτεύουσα διαθέτει δύο ομάδες στο νησί από το 1929 ...Οι δύο σύλλογοι έχουν κόντρα σε κόσμια πλαίσια βέβαια που ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για το νησί και τις κυκλάδες γενικότερα.


Κόντρα στο Λασίθι


Ο Νομός Λασηθίου ...φημίζεται ως ο πλέον... ήρεμος στην Κρήτη και γενικότερα οι τόνοι είναι χαμηλοί. Η ...γαλήνη αυτή ταράζεται λίγο από τις μνομαχίες του ΟΦ Ιεράπετρας με τον Άγιο Νικόλαο σε αθλητικά συνήθως πλαίσια. Οι δύο ομάδες αμφότερες έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστές και εκτός Κρήτης αφού έχουν αγωνιστεί στις μεγάλες κατηγορίες.


Πότε θα πας στην Σάμο...

Η Σάμος είναι μια ..ιδιαίτερη περίπτωση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα καθώς παρά το γεγονός ότι είναι από τα νησιά με μεγάλο πληθυσμό δεν έχουν καταφέρει κάποιο ποδοσφαιρικό επίτευγμα σε συλλογικό επίπεδο. Το γεγονός ότι γεωγραφικά είναι απομακρυσμένη περιοχή και τα έξοδα αρκετά δεν τους έχει επιτρέψει κάτι παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο πρωταθλητής δεν πάει στο πρωτάθλημα της Δ΄Εθνικής Κατηγορίας καθώς δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι. Έτσι οι αναμετρήσεις μεταξύ του Πολυκράτη και του Καρλοβασίου διεξάγονται κάθε χρόνο και αποτελούν το ποδοσφαιρικό ...γεγονός της χρονιάς στο νησί. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η τοπική αντιπαλότητα που έχουν οι δύο ομάδες που εδρεύουν στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του νησιού.


Μαστίχα, Βροντάδο και... Δάφνη

Μπορεί οι ποδοσφαιρικές διακρίσεις στο νησί της «μαστίχας» να μην είναι ανάλογες με την ...δίψα που υπάρχει για την στρογγυλή «θεά», ωστόσο το πάθος και η ένταση δεν λείπουν από τα ματς. Κυριότεροι ποδοσφαιρικοί εκπρόσωποι του νησιού είναι η ΑΕ Χίου Βροντάδου και η Δάφνη Δαφνώνα. Σε ότι αφορά την πρώτη είναι από τις πλέον..ζωηρές περιπτώσεις ομάδων και σίγουρα οι κάτοικοι του Βροντάδου δείχνουν ότι το ...αίμα τους βράζει σε όλη την διάρκεια της σεζόν και όχι μόνο το... Πάσχα. Από την άλλη μεριά η Δάφνη είναι πιο ..φιλήσυχη ωστόσο δεν παύει να είναι ο βασικός εγχώριος αντίπαλος της ΑΕ και έχει δημιουργηθεί μια κόντρα μεταξύ τους.


Η μάχη της Ηλείας

Οι καλές ημέρες για το ποδόσφαιρο του Πύργου φαίνεται ότι έχουν περάσει...Πλέον ο Πανηλειακός που κάποτε είχε βρεθεί στα «μεγάλα σαλόνια» έχει ως βασικό αντίπαλο τον ΠΑΟ Βάρδας. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πέρυσι σε παιχνίδια που δημιουργήθηκαν αρκετά επεισόδια και πλέον είναι εμφανές ότι έχουν δημιουργηθεί δύο...πόλοι εντός του Νομού Ηλείας. Μάλιστα οι «πράσινοι» του Παμβουπρασιακού (όπως είναι το πλήρες όνομα του ΠΑΟ Βάρδας) έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου και πριν δύο χρόνια αγωνίστηκαν στην Γ΄Εθνική Κατηγορία.



Την βγάζουν... Σπαρτιάτικα


Οι κάτοικοι της Λακωνίας έχουν την φήμη ότι είναι αρκετά ..θερμόαιμοι ωστόσο στο ποδόσφαιρο φαίνεται ότι έχουν επιλέξει την ...ήρεμη οδό. Τα πνεύματα ...ανάβουν μόνο σε κάποια ματς του τοπικού πρωταθλήματος που έχουν τοπικό ενδιαφέρον και στις αναμετρήσεις της Σπάρτης σε Γύθειο και Μολάους όπου πάντα υπάρχει το ...συναίσθημα να κερδίσουν την ομάδα της πρωτεύουσας.



Το... αλατοπίπερο της Λευκάδας


Ο Νομός Λευκάδας είναι ένας από τους μικρότερους πληθυσμιακά στην Ελλάδα και σίγουρα οι ποδοσφαιρικές ...διαμάχες που υπάρχουν εντός του δεν δημιουργούν μεγάλες συγκινήσεις. Ωστόσο ο ιστορικός Τηλυκράτης (έτος ίδρυσης το 1927) έχει βρει αντίπαλο πλέον στις... εσωτερικές διοργανώσεις στο Νυδρί όπου ο τοπικός Οδυσσέας διεκδικεί ...μερίδιο στην πίτα.



Στα δύο... στενά


Στα Τρίκαλα ο τοπικός ΑΟΤ είναι το μεγάλο...όνομα και βέβαια έχει την καθολική στήριξη της πλειοψηφίας των φιλάθλων του Νομού. Η μοναδική ομάδα εντός των...συνόρων που μπορεί να θεωρηθεί ..αντίπαλος είναι τα Μετέωρα ωστόσο δεν έχουν κάποια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους και η αντιπαλότητα οφείλεται κυρίως στην μικρή τοπική κόντρα που έχει η Καλαμπάκα με τα Τρίκαλα.

«Πόλεμος» στον Βόλο

Από τις πλέον δυνατές ποδοσφαιρικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα είναι αυτή που υπάρχει στον Βόλο μεταξύ του τοπικού Ολυμπιακού και της Νίκης. Οι πρώτοι εδρεύουν στον Βόλο ενώ οι δεύτεροι έχουν τον πυρήνα τους στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Όσες φορές και αν έχουν συναντηθεί οι δύο σύλλογοι το πνεύμα μόνο...φίλαθλο δεν είναι ανάμεσα στις δύο πλευρές. Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές οι οπαδοί των δύο συλλόγων υποστηρίζουν τον εκάστοτε αντίπαλο που φιλοξενεί στην Μαγνησία ο «αιώνιος» αντίπαλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κόντρα κρατάει από τα τέλη της δεκαετίας του 30΄ και σε ότι αφορά τον αγωνιστικό τομέα και οι δύο σύλλογοι έχουν καταφέρει να αγωνιστούν στα μεγάλα σαλόνια.



Βίοι αντίθετοι στην Φλώρινα


Δεν φαίνεται να τα...βρίσκουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εντός της Φλώρινας η τοπική ομάδα με τον Ερμή Αμύνταιου με την κόντρα των δύο πλευρών να κρατά καλά εδώ και αρκετά χρόνια. Αμφότεροι οι δύο σύλλογοι έχουν καταφέρει να φτάσουν σε εθνικές κατηγορίες και έχουν το δικό τους κοινό παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν και ...αρκετοί οπαδοί στο Νομό. Οι μεν της Φλώρινας ...καμαρώνουν για τις ιστορικές επιτυχίες του συλλόγου και οι σε του Ερμή για τον Νίκο Νταμπίζα.



Πνίγονται στον... Ισθμό


Μία ακόμα τοπική κόντρα είναι αυτή ανάμεσα στον Πέλοπα Κιάτου και την Κόρινθο. Πρόκειται για τους εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Νομού Κορινθίας και τα μεταξύ τους ματς, πάντα είχαν ένταση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έλειπαν και τα επεισόδια. Η Κόρινθος υπερηφανεύεται για την ομάδα που έχει ανέβει στην Α' Εθνική και το Κιάτο για τους παίκτες που έχει βγάλει με πρώτο και καλύτερο τον Αλέκο Αλεξανδρή. Ο Πέλοπας έχει φτάσει μέχρι και την Β' Εθνική κατηγορία.



Ανήσυχοι οι καταρράκτες στην Έδεσσα


Εδεσσαϊκός και Αναγγένηση Γιαννιτσών αναλαμβάνουν να ...ανάψουν τα αίματα στην Πέλλα όταν διασταυρώνουν τα ξίφη τους και αμφότεροι μάχονται για τα πρωτεία του Νομού. Από την μια μεριά οι «πράσινοι» έχουν φτάσει μέχρι την Α΄Εθνική Κατηγορία και μάλιστα έχουν κατακτήσει το Βαλκανικό κύπελλο το 1993. Στον αντίποδα η Αναγέννηση έχει τακτική παρουσία στις εθνικές κατηγορίες και εκπροσωπεί επάξια την πόλη από το 1961.



Παίρνουν... φωτιά τα πόδια


Η Χαλκιδική είναι γνωστή...ποδοσφαιρομάνα ωστόσο τα περισσότερα...παιδιά της μετακομίζουν στην Θεσσαλονίκη για να αναζητήσουν την ποδοσφαιρική τους τύχη. Οι φίλαθλοι πάντως του Νομού βρίσκουν ...παρηγοριά στα τοπικά ντέρμπι του ΠΟ Μουδανιών με τη Νίκη Πολυγύρου. Σε αυτά τα ματς η ένταση και το πάθος είναι μεγάλο και ούτε το ...Άγιο Όρος δεν μπορεί να ηρεμήσει τα πνεύματα.



Ντέρμπι... αντίδρασης στα Χανιά


Ο ΑΟ Χανίων (έστω και αν έχει αλλάξει αρκετές φορές ονομασία) είναι ο επίσημος ποδοσφαιρικός εκπρόσωπος του Νομού ωστόσο δεν φαίνεται να είναι... αρεστός σε όλους τους φιλάθλους του Νομού. Συγκεκριμένα ο Κισσαμικός αν και δεν έχει καταφέρει να κάνει μεγάλα ποδοσφαιρικά .. άλματα αντιτίθεται στην ομάδα της πρωτεύουσας και οι οπαδοί του δεν διστάζουν να πάρουν ακόμα και το μέρος του ΟΦΗ προκειμένου να «πικάρουν» τους... πρωτεουσσιάνους.



Ρέθυμνο VS Επισκοπή

Ο Αστέρας Ρεθύμνου, η ΕΑΡ και ο Ρεθυμνιακός παλιότερα έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο Κρητικό ποδόσφαιρο και οι οπαδοί του Νομού συνήθως στηρίζουν τις εκάστοτε προσπάθειες. Πιο...δύσπιστοι από όλους φαίνεται ότι είναι οι οπαδοί της Επισκοπής που στηρίζουν φανατικά την ποδοσφαιρική τους ομάδα και τον τόπο τους έναντι των ομάδων του ...κέντρου.



Ουζάκι και... μπαλίτσα

Μπορεί το Αιολικός-Αιγέας Πλωμαρίου να μην είναι η ...μητέρα των μαχών ωστόσο όταν πραγματοποιείται η συγκεκριμένη αναμέτρηση (έστω και σπάνια) έχει ενδιαφέρον. Φυσικά ο Αιολικός είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει το νησί από το 1975 όπου και συγχωνεύτηκαν Άρης και Απόλλων ωστόσο και στο Πλωμάρι δείχνουν ότι εκτός από ούζο ...μυρίζουν και μπάλα καθώς έχουν αναδείξει τον Ανέστη Αγρίτη.



Η κόντρα καλά κρατεί στην Αιτωλοακαρνανία


Ιστορικές... διαφορές κρατούν χωρισμένη την Αιτωλοακαρνανία στα δύο καθώς Αγρίνιο και Μεσολόγγι έχουν πάντα ανοιχτούς...λογαριασμούς. Το ίδιο ισχύει και στην ποδοσφαιρική ..πραγματικότητα της περιοχής αφού όποτε τύχει να συναντηθούν Παναιτωλικός και ΑΕ Μεσολογγίου η κατάσταση θύμιζε την ηρωϊκή έξοδο του 1821. Μπορεί ο Παναιτωλικός να έχει πολλαπλάσιους οπαδούς από την ΑΕΜ τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στην ...Αθήνα ωστόσο οι «κυανόλευκοι» παραμένουν ...ορκισμένοι εχθροί του και περιμένουν την ποδοσφαιρική τους ...αναγέννηση.

Η ποδοσφαιρική κόντρα της Πρέβεζας


Στην Πρέβεζα ο τοπικός ΠΑΣ είναι το μεγάλο «αφεντικό» στο Νομό Πρέβεζας και έχει κατακτήσει τα περισσότερα κύπελλα της Ένωσης. Μεγαλύτερος αντίπαλος εντός των...τειχών για τους «ιππόκαμπους» θεωρείται ο Εθνικός Φιλιππιάδας με τους «κυανόλευκους» βέβαια να απέχουν ακόμα αρκετά σε επιτυχίες αφού μόλις φέτος κατάφεραν να προβιβαστούν για πρώτη φορά στις εθνικές κατηγορίες.

Λίγος κόσμος... τεράστια αντιπαλότητα στην Ευρυτανία


Ανοιχτούς λογαριασμούς έχουν στους αγωνιστικούς χώρους εδώ και περίπου 45 χρόνια ο Φωκικός με τον Αστέρα Ιτέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι συγχωνεύτηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα το 1963 ωστόσο δεν άντεξαν πάνω από ένα χρόνο και ...χώρισαν τους δρόμους τους. Έκτοτε οι μεταξύ τους μονομαχίες έχουν τον χαρακτήρα ντέρμπι με τον Φωκικό να έχει περισσότερες επιτυχίες αφού έχει καταφέρει να αγωνιστεί μέχει και την Γ΄Εθνική. Ωστόσο ο Αστέρας βρίσκεται πάντα...απέναντι και φέτος το καλοκαίρι κατάφερε να νικήσει και πάλι τον ...μισητό αντίπαλο έστω και σε φιλικό μετά από δεκαπέντε χρόνια.

Το φιόρε του Λεβάντε


Η Ζάκυνθος την τελευταία δεκαετία έχει ενεργοποιηθεί στο ποδόσφαιρο και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αφού φέτος η τοπική ομάδα συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην Γ΄Εθνική Κατηγορία. Η δεύτερη μεγάλη ομάδα του νησιού είναι το Τσιλιβή το οποίο προσπαθεί να βαδίζει στα ...χνάρια της ομάδας της πρωτεύουσας. Μπορεί να μην έχει τις ανάλογες επιτυχίες ωστόσο δείχνει να είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να κοντράρει ως ένα σημείο την Ζάκυνθο όπως έκανε και πέρυσι όπου οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στην Δ΄Εθνική.

Μοναδικό κοινό το...σαφράν


Δεν φαίνεται να βρίσκουν πολλά σημεία... επαφής η Κοζάνη με την Πτολεμαΐδα και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στο ποδόσφαιρό όπου οι ...εκπρόσωποι των δύο πόλεων έχουν τις δικές τους επιτυχίες. Η ομάδα της πρωτεύουσας δημιουργήθηκε ύστερα από ένωση του τοπικού Ολυμπιακού και του Μακεδονικού ενώ η ομάδα της Πτολεμαϊδας ήταν γνωστή τόσα χρόνια ως Εορδαϊκός και πλέον ονομάζεται ΑΕ Πτολεμαϊδας.

Το... γιοφύρι χωράει μόνο έναν


Στην Άρτα δεν υπάρχει χώρος για ...δεύτερη ομάδα και η Αναγέννηση είναι η απόλυτη κυρίαρχος του Νομού. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν την καθολική αποδοχή όλων των φιλάθλων και οι υπόλοιπες ομάδες δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ τους. Φιλότιμες προσπάθειες για διάκριση καταβάλει ο Άραχθος Παχυκαλάμου σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν αποτελεί δεύτερο...πόλο.

Μονοπώλιο στα Γρεβενά...


Οι «πράσινοι» του Πυρσού Γρεβενών είναι το...καμάρι του Νομού από την δεκαετία του 60΄ και τυχαίνει να απολαμβάνει την στήριξη όλων των οπαδών των Γρεβενών. Η στήριξη του κόσμου είναι τεράστια και το Biancoverde fan club δίνει το δικό του...πάρτι κάθε Κυριακή. Μοναδική ομάδα που είναι γνωστή εκτός από τον Πυρσό είναι ο Καμβουνιακός Δεσκάτης που έχει να επιδείξει καλά αποτελέσματα στην Δ΄Εθνική Κατηγορία.



Στην σκιά του Ολύμπου


Ο «μαύρος άρχοντας του Βορρά», ο Πιερικός είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο ...όνομα της περιοχής ωστόσο τα τελευταία χρόνια και ο τοπικός Εθνικός Κατερίνης έχει κάνει αξιοσημείωτα προόδου. Δεν υπάρχει κάποια κάποια μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των φιλάθλων , άλλωστε ο Πιερικός έχει την καθολική στήριξη όμως στον αγωνιστικό τομέα ο Εθνικός δείχνει ότι μπορεί να τον κοιτάξει στα...μάτια και να αφήσει ...κατά μέρους τις ιστορικές επιτυχίες των «μελανόλευκων» οι οποίοι έχουν φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας.

ΠΗΓΗ:
http://www.gazzetta.gr/content/view/10802/30/" onclick="window.open(this.href);return false;
Συντάκτης :Άγγελος Σκλαβουνάκης
Απάντηση